7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

НАЙСВЯТІШЕ СЕРЦЕ ХРИСТОВЕ — ШКОЛА ЛЮБОВІ

Набоженство до Найсвятішого Серця Христового

 

(Продовження, поч. у чч. 9-45 2017 р., чч. 1-4 2018 р.)

Набоженство до Серця Ісусового має нас освятити через Його наслідування.

Набоженство до Серця Христового має освятити наші душі, бо хто б старався про освячення своєї душі, той не може правдиво здійснювати цього набоженства. Освячення душі полягає в тому, щоб наслідувати Серце Христове, щоб своє серце уподібнити до Серця Христового. Серце Христове є найвищою святістю, є самою святістю. Хто, отже, наслідує те Серце, той освячує своє серце. І чим більше хто уподібнить своє серце до Серця Христового, тим є святіший. Чуда творити, пророцтва говорити, об’явлення мати — це ще не є святість. Святість полягає в тому, щоб наслідувати життя Ісуса Христа, про що буде ще бесіда в одній із подальших наук. А тепер скажу тільки те, що Ісус Христос не вимагає від нас якихось надзвичайних учинків, наприклад, як воскрешати померлих або творити інші чудеса та провіщати пророцтва, але Христос наказує: „Вчіться від мене, бо Я тихий і покірний серцем». Наказує, отже, нам Ісус Христос, щоб від Нього вчитися чеснот, почавши від покори і скінчивши любов’ю.

Від якості серця залежить духовна вартість людини.

Людське серце — не лише шматок м’яса, але воно є осідком і мешканням любові та волі. Яка воля і любов, така вся людина. Якщо твоє серце чисте і благородне, то і ціле життя твоє чисте і благородне, а якщо серце твоє, тобто твоя любов, брудна і лукава, то й ти весь брудний і лукавий, і таке саме твоє ціле життя. Як вода перепливає через поклади солі, заліза або сірки, то і вся вода солона, залізна і сірчана. І тому Ісус Христос каже: «З серця походить усе зло: нечистота, чужолозтва, кривоприсяги, злодійство, клятьби й усі інші злочини, проступки та гріхи“ (Мт. XV, 19). Звідси — ненависті, вбивства, бунти, війни і всі інші злочини. Все це з серця грішного та зіпсутого. З серця, знов, чистого і святого походять гарні вчинки й чесноти.

Всі стани і всі люди повинні зреформувати своє серце згідно із Серцем Ісусовим.

Хай ніхто не бере набоженства до Серця Христового по-світськи, по-плотськи або наче якусь побожну церемонію, котра надається лише для жінок або дівчат, а не для мужчин або вчених людей і тих, що займають вище становище і кермують долею народів або держав. Ні! Це набоженство спрямоване до ґрунтовної реформи людства. Воно стосується не лише жінок і дівчат, але передовсім мужчин. Вони мають зреформувати й оновити своє серце і свою волю, згідно з найвищим взірцем правди, справедливості, благородства і святості Серця Христового. Бо тільки тоді будуть з них не тільки мужчини та чоловіки, але й мужі, повні благородних чеснот. Не тільки люди низького стану потребують цього набоженства, але передовсім учені, високопоставлені особи та керманичі народів і держав. Якраз багато вчених хоч і закінчили високі школи, хоч і читали великі й учені книжки, але гордістю мають перевернуті голови, а ще більше зіпсуте серце. їм якраз потрібне набоженство до Серця Христового, їм якраз потрібне набоженство, щоб навчитися правди у правдивій покорі та щоб своє серце зреформувати й оновити на зразок Божого Серця. Якраз керманичі та володарі народів і держав зобов’язані навчитися від Божого Серця правдивої мудрості, бо у Божому Серці, як каже св. Ап. Павло, „укриті скарби мудрості й розуму» (Колос. II, 3). Якраз тому, що могутні цього світу покинули і злегковажили Божу мудрість, її розуміння і значення, блудять у своїй людській мудрості, а замість упровадити мир і добробут на землі, вони спричинили і спричиняють найбільший заколот, ворожнечу, матеріальну і моральну нужду, самолюбство та утиски між людьми. Тут якраз причина нинішньої людської нужди, під якою усі нині стогнуть.

† Григорій ХОМИШИН,
Єпископ Станиславівський.
«Парафіяльна місія».