7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Преподобна мати Йосафато, моли Бога за Україну

Покутське село Петрів, що на Тлумаччині, розкинуло свої ниви, поля, ліси, понад рікою Дністер. Прекрасна природа, переповнені ароматом сади, просторі поля, столітні ліси – все це манить нас, коли приїжджаємо до цього села на Покутті.

В центрі на видному місці височить греко-католицька церква Успіння Пресвятої Богородиці, збудована і освячена в 90-х роках минулого століття. З січня 2017 р. парохом тут служить о. Михайло Давиденко. Недільний ранок. Церковний дзвін запрошує усіх до храму.

Наприкінці літа у храмі проходили реколекційні науки. З великою місією сюди прибув реколектант о. Іван Шуфлат, який у Римі закінчив Папський урбаніанський університет за спеціальністю місіологія. Отець Іван завітав з мощами преподобної Йосафати Гордашевської. Мощі були передані з Генерального дому сестер Служебниць, що в Римі. Супроводжувала мощі і дала свідчення про життя блаж. Йосафати Гордашевської, співзасновниці сестер Служебниць Непорочної Діви Марії, сестра Єремія. Одночасно сестра Єремія, яка є головою катехитичної комісії в Коломийсько-Чернівецькій єпархії, проводила реколекції з молоддю. До парафіян храму прибув у гості і о. Петро Третяк, декан Обертинського деканату Коломийсько-Чернівецької Єпархії.

Дізнаємося, що життя сестри Йосафати було сплетене з молитви й служіння, любові до Бога і ближнього, особливо до терплячих та духовно занедбаних. «Діти Божі» – так називали селяни молодих сестер, які не мали своїх маєтків і заробляли на проживання, працюючи на полях. Протягом 27 років свого монашого життя слугиня Божа Йосафата в надзвичайно важких умовах невтомно трудилася, щоб запалити світло віри і надії для свого народу. Молода, енергійна, мужня, вона зуміла поєднати в собі глибоке молитовне життя, організаторські здібності, велику любов до Господа і ближніх. Як слугиня, послана Богом до дітей, молоді, бідних, терплячих і немічних, сама перенесла важку недугу, тяжкі терпіння, які вважала як дар Божої любові до неї, оцінювала свої страждання в злуці з Ісусом Христом. Передбачивши день своєї смерті, вона з молитвами на устах віддала чисту душу Небесному Обручникові.

Протягом трьох днів на різні тематики проводились духовні науки. Багато було сказано про Святі Таїнства: хрещення, миропомазання, Євхаристію. Отець-реколектант детально пояснював, що таке Служба Божа, що таке гріх, з яких гріхів маємо обов’язково сповідатися тощо. І плоди від реколекційних наук не забарилися. Уже наступного дня під час Богослужіння до Святого Причастя приступило біля 150 парафіян. А парох храму о. Михайло зазначив, що зерна науки впали на родючий ґрунт і дали свої плоди. Продовжуючи свою розповідь, о. Михайло, зокрема, сказав: «У переддень нашого храмового свята переживаємо велику радість і духовне піднесення, очікуючи на святкову подію в житті нашої парохії – празничну Літургію, коли в храмі знаходяться мощі преподобної Йосафати Гордашевської. І не дивно! Ми ж спромоглися на велике діло. На славу Божу та на користь наших душ провели ремонтні роботи храму. Дякую Богові, що поблагословив наші жертви і наші труди, що дозволив побачити працю наших рук. Зараз, у такий складний для України час, коли гинуть наші сини, брати, дочки, коли світ потопає в розпусті, наркоманії, алкоголізмі, нам треба спільно молитися. Бо спільна молитва – ключ до неба. Напередодні нашого храмового свята радо започатковуємо спільноту «Матері в молитві».

Після Святої Літургії до спільної молитви новоствореної спільноти приступило тридцять жінок-молільниць. Прозвучали різні молитви за дітей, вервичка любові до матері Божої. Ревнителькою спільноти обрали п. Марію Шутку.

Автор цих рядків звернулась до всіх матерів-молільниць такими словами: «Ми єднаємо наші молитви з молитвами усіх християнських спільнот за мир, щасливе і безпечне життя в нашій багатостраждальній Україні, а також за взаєморозуміння, злагоду й достаток у родинах, спокій та рівновагу кожної душі. Відомо, що молитва матері має велику силу. Отож вона має бути витривалою і просити маємо з вірою, якщо на це буде свята воля Божа. Молитва матері врятує світ від біди і нещастя. Отож, єднаймось у молитві, матері!».

Всім молільницям глибоко в душу запали слова о. Івана Шуфлата, який закликав матерів бути подібними  до преп. Йосафати Гордашевської, яка мала дар молитви. Сестри Служебниці часто бачили її на колінах у глибокій молитві перед Розп’яттям. Молитва займала перше місце у її житті. «Хай ваша церква стане паломницьким центром, куди звідусіль з’їжджатимуться матері-молільниці, щоб поклонитися мощам преп. Йосафати Гордашевської та провести тут з’їзд спільнот «Матері в молитві», – завершив свої науки о. Іван.

В усьому світі вірні шанують і моляться до преп. Йосафати. За її заступництвом Господь творить чуда і зцілення. 

Скріплені великою вірою, любов’ю до Бога, дякуючи Йому за ласки, зіслані на присутніх, за віднову християнських душ, матері понесли до своїх домівок світло великої любові та вдячності Господеві. Запалені духом блаженної Йосафати, жінки-молільниці просили навчити їх молитися, промовляючи: «Блаженна Йосафато, заступайся за нами перед Богом про ласку, яку ми так гаряче просимо у Тебе, щоб усе було на більшу славу Божу, честь Марії та мир в Україні й у всьому світі. Амінь!»

Наталія ГРИНІШАК.

 

с. Гончарів – Петрів Обертинського деканату

Коломийсько-Чернівецької Єпархії.

Minecraft 2 sims 4 sex 5 GTA 5 online "Assassin's Creed" gta 5 Minecraft