7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Число 21 (978) від 30 травня 2013


Місяць червень у святій Католицькій Церкві присвячений особливому почитанню Найсвятішого Серця Христового, Яке є всеперемагаючим джерелом Господньої Любові, звідки спливають могутні животворні потоки благодатей: св. Таїн, у центрі яких - Пресвята Євхаристія.

Знаменно, що з нагоди Року віри вперше в історії христової Церкви у неділю, 2 червня 2013 року - на самому початку місяця, в усіх храмах Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ відбудеться Євхаристійна Година чувань з Вечірнею, молитвою єднання з Папою Римським Франциском та молитвою за Святішого Отця (початок о 18-ій год.).

Таке рішення прийняли синодальні отці на 60-й сесії Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ, що проходила 15-16 травня 2013 року в Марійському духовному центрі «Зарваниця».

Усемогучий Боже і Царю слави, Ісусе Христе, що цілим серцем лю­биш увесь людський рід, а у Свому безмежному Провидінню безнастанно піклуєшся кожним народом зокрема, глянь милосердно на наш український народ, що з повною надією прибігає до Тебе, свого найліпшого Отця і пре­мудрого Царя.

Ми, діти цього народу, послушні Твоїй святій Волі, любимо всі на­роди, що Ти їх відкупив Своєю Кров’ю на хресті, а свій український народ любимо перед усіма іншими; тому-то — з любові до нього, а радше — до Тебе, наш Боже, — просимо: прости йому всі провини, поправ злі його нахили, а добрі скріпи, змилосердися над ним у його потребах, борони його перед несправедливостями неприятелів та зливай на нього обильне благословення Твого пресвятого Серця.

Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук 25 травня у Коломиї зачитав грамоту про призначення екзарха Одесько-Кримського УГКЦ Василя Івасюка адміністратором Коломийсько-Чернівецької єпархії.

 

Владика Василій склав у храмі перед Главою УГКЦ визнання віри і вступив у нові обов’язки.

“Прийміть цю горем опечалену єпархію і потішайте її, як добрий батько”, - промовив Патріарх Святослав до нового Адміністратора єпархії владики Василія.

Йти за Ісусом – не означає мати більше влади,

тому що Його дорога – це хресна дорога.

На цьому наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час ранкової Служби Божої 28 травня. Святіший Отець коментував євангельський уривок про те, як св. Петро запитував Ісуса, якою буде їхня винагорода за те, що учні все залишили та пішли за Ним.

Папа зауважив, що Христос відповів, що їх чекає «багато чудових речей», але також і переслідування, тому що Господня дорога – «це шлях приниження, дорога, яка завершується на хресті». І якщо «християнин не має труднощів у житті, якщо все йде добре», – додав він, – «то у цьому щось негаразд», можна припустити, що він «заприятелював з духом світу». Мовляв, «я йтиму за Ісусом, але тільки до певної міри», наслідувати Ісуса, як вияв культурної приналежності, використовуючи це, щоб мати більше влади, а не йти за Ісу­сом Його хресною дорогою.

18 травня для вихованців та представників католицьких освітньо-виховних закладів України відбулася 11-та Всеукраїнська проща до чудотворної ікони Пресвятої Богородиці монастиря Преображення Господнього, що у с. Гошів на Івано-Франківщині. На прощі, що носила гасло «Мама – перший вчитель віри», були присутні більше півтори тисячі паломників.

26 травня у Івано-Франківській обласній „Просвіті” з ініціативи Громадсько-християнського руху (ГХР) «Клич» відбувся тематичний вечір, присвячений річниці смерті Євгена Коновальця.

Захід розпочався з молитви. Пластуни внесли в зал синьо-жовтий та червоно-чорний прапори. Потім присутні мали змогу переглянути фільм «Українські державники. Євген Коновалець». Картина справила велике враження на всіх присутніх. З екрана постав великий патріот своєї держави, справжній українець, який став найвидатнішим командиром тодішніх збройних сил в Українській Державі.

Голова сільської ради с. Серафинці Городенківського району п. Дмитро Ощипко, парох о. Михайло Івасюк та школярі місцевої школи привітали односельчана, сільського музиканта, педагога, диригента п. Василя Сливку з нагоди 70–ї річниці утворення 1 Українська Дивізія УНА ’’Галичина’’, привітали одного з небагатьох односельчан, який дожив до цієї ювілейної дати. Загалом, в 1943 році, коли було проголошено про набір до стрілецької дивізії, з села Серафинці зголосилося 75 національно свідомих юнаків.

Завершується благословенний місяць травень. Вся краса, все багатство сплітаються вечорами у єдиний віночок щирих молитов, які змовляються протягом цілого місяця у церкві св. Івана Богослова м. Богородчани. Діти, молодь, дорослі та старшого віку люди поспішають до храму подякувати Небесній Матері за все і просити Божих ласк у всіх потребах життя для себе, сімей, родин, нашого народу.

Кожне 13-те травня для м. Івано-Франківська є вже немовби традиційною Марійською датою, бо саме в цей день представники різних Церков об’єднуються у спільній екуменічній молитві до Матері Божої. Цьогорічне 13-те травня стало черговим підтвердженням цієї чудової традиції. В цей день перед іконою «Неспитої Чаші» спільно молились священнослужителі різних конфесій разом з місцевими вірними в наміренні за зцілення від недуги пияцтва.

У рамках роботи містечка USAID Івано-Франківський „Карітас” презентував на майдані Шептицького результати роботи проекту по боротьбі з торгівлею людьми “Ми маємо право знати більше”.

Презентували роботу своїх партнерських організацій з Івано-Франківська, які реалізовували проекти на території Прикарпаття. Мета містечка — показати, як Агенція США з міжнародного розвитку сприяє демократичному розвитку українського суспільства і підтримує різноманітні соціальні ініціативи місцевих громад.

Біблія починається такими словами: «На початку сотворив Бог небо й землю» (Бут. 1,1). Святе Письмо описує, як Бог Творець з нічого сотворив небо й землю, сонце, місяць і всі небесні зорі. Спершу земля «була пуста й порожня, та й темрява була над безоднею» (Бут. 1, 2). Тоді Господь упорядкував землю, сонце почало освічувати темряву, в повітрі залунав спів небесних птиць, ріки і моря зароїлися від множества риб, земля наповнилася різними сотворіннями. «І побачив Бог усе, що створив: і воно було дуже добре» (Бут. 1, 31). Але не було ще сотворіння між матерією і духом, розумного, яке могло б подивляти Божу велич і прославляти Творця вселенної. Хто ж мав би бути тим читачем, розумним єством, царем землі? Ніхто інший, як людина, сотворена на образ і подобу Бога Творця, людина, обдарована розумом і свобідною волею. Тоді Господь сотворив чоловіка й жінку.

Молодіжний хор «Aксіос» (Достойний) створений при Тлумацькому народному домі чотири роки тому з ініціативи активіста, громадського діяча Зіновія Завідовського. Саме він звернувся до Наталії Михайленко очолити хор, і молода випускниця музичного училища ім. Д. Січинського охоче відгукнулась на цю пропозицію.

За короткий час молоді хористи напрацювали багатий репертуар, до якого увійшли музичні твори українських композиторів на слова Т. Шевченка, ліричні, духовні і церковні служби. «Aксіос» активно виступає перед громадськістю Тлумача і сіл району, а також під час Богослужінь та на молодіжних прощах у Зарваниці, Погоні, Гошеві. Нещодавно на фестивалі релігійної пісні в Умані був відзначений одним з кращих хорів, а також виступав перед польською громадою в м. Вроцлав. За високопрофесійний спів і широкий репертуар колективу присвоєно звання народного аматорського.

В Пречистих косах вітер заблукав

І лагідність упала долі.

Іде Мадонна чиста поміж трав

І розсипає квітоньки любові.

 

Іде, і тиша вруниться кругом,

Пречисті очі миються лугами,

Кленовий ранок бавиться листком,

Осяяний любистком й Небесами.

Святі не борються, а радіють у Святому Дусі.

Не спіши образити, а спіши, щоб потішити.

Мир! Мир! Мир! – це зброя, що продовжує життя.

Ти страждаєш тому, що ти прив’язаний.