7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Число 4 (1150) від 26 січня 2017


Що необхідно знати

для хрещення?

 

«Хоч би й хтось носив у собі навіть всі людські гріхи, але коли він увійде у водну купіль, то вийде з тих божественних течій чистіший від сонячних променів... входячи в ту купіль, очищуються від усякого гріха, себто вони стають не тільки чистими, але і святими, і праведними»

(Св. Йоан Золотоустий)

 

Про святі таїнства загально

(пор. ККЦ, 1210-1211)

У січні 2016 року минула 110-а річниця від дня народження Єпископа УГКЦ, мученика за віру Івана Слезюка. Під час візиту Папи Римського Івана Павла ІІ у 2001 році в Україну Івана Слезюка було бетифіковано.

Єпископ Іван Слезюк був наступником Владики Григорія Хомишина та попередником Владики Софрона Дмитерка. Жодного разу не зрадив Христа та його Святу Церкву і за неї віддав Господеві свою праведну душу.

Розпочинаємо цикл розповідей про Владику катакомбної УГКЦ.

 

Родинне село

 

Щоб зрозуміти, як Іван Слезюк став на священичий шлях, потрібно розгорнути сторінку його життя, яке почалося у мальовничому селі Живачів Тлумацького району на Прикарпатті. Для цього вирушаємо у покутське село, щоб побачити ту землю, де зробив перші кроки до школи та церкви малий Іванко.

На автобусній зупинці кореспондента «Нової Зорі» зустрічає директор Живачівського навчально-виховного комплексу Марія Павлівна Біла. Простуємо до школи, де якраз розпочались шкільні канікули. Відразу в холі з однієї сторони створена капличка. В ній – статуя Богородиці, образи, духовні книги.

Рука сама тягнеться до чола, щоб зробити на собі знак хреста і попросити в Діви Марії мудрості та розуму до навчання. Навпроти — світлини учнів, що є гордістю школи. На одній із стін каплиці – фотографії бійців АТО із Тлумаччини, які загинули за останні три роки. Далі по коридору – світлини бійців з Живачева. На щастя, усі повернулись додому.

(Продовження. Початок в ч. 3)

 

Не лише десятина була способом жертви Богові, але й інші види пожертвування: наприклад, першоплоди, про що читаємо у книзі Виходу 23,19: «Щонайкраще з первоплоду землі твоєї приноситимеш у дім Господа, Бога твого».

Виникає запитання: чи дійсно Господь мав потребу у тих «десятинах»? Господь не мав і не має потреби у нічому, і навіть у тих пожертвах, але встановлює, зверніть увагу, саме він встановлює їх, як засіб релігійного виховання, відносин, зв’язку з ним. Він хоче, щоб людина чулася в обов’язку відносно Бога, що не завжди людині до вподоби.