7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Число 11 (1016) від 20 березня 2014


«Бо дні ті будуть таким лихом,

якого не було від початку світу»

(Євангеліє від Марка, 13, 18-19)

 

Минув місяць з часу кривавого розстрілу на Майдані у Києві Героїв Небесної Сотні. А таке враження, немов минула ціла вічність. Пробуджена нація, перед якою відразу ж постало безліч викликів, зненацька і по-злодійськи підступно зазнала брутальної наруги: ненаситний московський імперіалізм почав безжально шматувати територію держави, відгризши Крим і хижим оком позираючи на наступні ласі шматки – Південь і Схід, а, найстрашніше, на Київ - серце  України. Блискавична агресія старшого «православного» брата – це продовження монголо-татарської навали, яку Московія не припиняє супроти України вже вісім століть.

Та не однаково мені,

Як Україну злії люде

Присплять, лукаві, і в огні

Її окраденую збудять…

Ох, не однаково мені.

25 березня минає 147 років від народження Блаженного Священномученика Григорія Хомишина, Єпископа Станиславівського (1867 – 1945).

Ісус Христос, воплочений Син Божий, попровадив своє ціле життя на земли серед найтяжчих обставин, котрі вимагали найбільшого самозаперечення, покори, послуху і терпеливости в терпінню.

Христос не оглядався на людські погляди і судження, не зважав на терор і напасти від ворогів, не входив з ніким в ніякі компроміси, голосив Боже царство, йшов дорогою простою, дав свідоцтво правді, осудив строго всяке хитрування, фарисейство і круті дороги. І за те Він став «знаком протиріччя» (Лк. 2, 34). І дійшло до того, що найнесправедливіше, підступом і терором був засуджений на смерть, повис на хресті, і серед найбільшого поганьблення й невисказаних мук витривав на хресті, сказавши: звершилося, віддав духа в руки Отця небесного.

3. Зловлення Ісуса в Оливному городі

 

Ісус Христос приготувався на Свої страсті довгою молитвою в Оливному городі. В тій молитві просив Небесного Отця, щоби відвернув від Нього терпіння, якщо це можливо. Але здався зі всім на Божу волю і сказав: “Не моя воля, лише твоя, Отче. Нехай станеться не як я хочу, але як Ти“. Бог Отець не відвернув терпінь від свого найулюбленішого Сина, терпінь на спокутування гріхів цілого світу, але зіслав з неба ангела, який покріпив і потішив Ісуса. Тепер Ісус вийшов спокійно і мужньо назустріч ворогам, що прийшли сюди опівночі, щоб зловити Його. Ангел сказав Христові, що є невідклична, незмінна воля Отця, щоб Він переніс всі терпіння, як це передбачили пророки, бо Він Один є найгідніший посередник між Богом і людьми, Він один може примирити небо з землею. Також ангел пригадав, що Христос Своїми терпіннями здобуде вічне прославлення в небі для свого чоловіцтва, для своєї людської природи. Христос, так підкріплений і потішений, повернувся до трьох своїх апостолів і сказав: “Вставайте, бо прийшла година, в якій буду відданий у руки ворогів, і вже близько той, що мене зрадить“.

Як подорожній, котрий вирушив у далеку і важку путь, радісно дивиться на тінисте дерево біля дороги, щоб під ним відпочити і підкріпитися, так і християнин на шляху великопосного подвигу, який для нашої плоті є немовби кам’янистою дорогою під сонячною спекою, радісно жде того часу, коли він відпочине і підкріпиться для дальшої боротьби з пристрастями, що перешкоджають йому йти шляхом посного подвигу.

Для цього Церква в третю неділю Великого Посту встановила поклоніння Чесному і Животворящому Хресту Господньому, щоб ми, поклоняючись йому, пригадували собі всі труди Спасителя, зроблені для нашого спасіння.

Отець Микола Квич:

«Якщо буде потрібно, то повернуся, бо там, в Криму, є надзвичайні люди»

Впродовж останніх днів духовенство і вірні нашої Церкви, які стежать за подіями в Криму, з трепетом чекали новин про отця Миколу Квича – священика УГКЦ, військового капелана Військово-морських сил України. Улітку мало б виповнитися 10 років, як він служить у Севастополі. На жаль, 16 березня, у день так званого кримського «референдуму», священик змушений був покинути територію Криму, бо якщо б залишився, то, можливо, його б засудили за «екстремізм»…

В інтерв’ю Департаменту інформації УГКЦ священик розповів, що з ним трапилося за останні два дні і що, так би мовити, стало для цього підставою.

 

— 15 березня, у п’ятницю, після того як ми з парафіянами помолилися Парастас, до мене прийшли зі служби безпеки. Спершу зі мною розмовляв один чоловік, який потім викликав ще двох, а ще пізніше – наряд міліції.

Заява Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України стосовно переслідувань священнослужителів на території Автономної Республіки Крим

Останнім часом на території Автономної Республіки Крим зафіксовані випадки переслідування священнослужителів різних конфесій, має місце безпрецедентне порушення прав у галузі свободи совісті та віросповідання, гарантування недоторканності особи.

Як повідомляють засоби масової інформації, банди сепаратистів разом із російськими окупаційними військами намагаються залякати громадян України на території АРК, принизити їх честь і гідність. Чиниться насилля над віруючими людьми, які завжди закликали до міжконфесійного миру та злагоди в автономії.

У п’ятницю, 14 березня, в смт. Більшівці Галицького району відбулося урочисте відкриття та освячення пам’ятника жертвам каральної акції, яку влаштували фашистські окупанти 70 років тому. Тоді, 14 березня 1944 року, від рук нацистів при участі польських шовіністів загинуло 148 осіб - 97 жителів Більшівців та 51 особа – з села Слобідка.

 

Ініціатива спорудження такого пам’ятника належить місцевому пароху о. митрату Василеві Завірачу, а втілив її галицький митець Петро Перекліта.

В жалобних днях передвеликоднього посту у нашій Церкві виконують пісні, пройняті любов’ю до Спасителя, співпереживанням Хресної дороги. Зокрема, підноситься до небес пісня «Жовчем насичене»:

Жовчем насичене,

Оцтом напоєне

Серце Спасителя мого.

Терням увінчане,

Хрестом навершене

О, Серце болю німого!

Не всім відомо, що автором цього музичного твору, як і пісні «Начальний вожде небесних сил», є отець Олексій Гуньовський (1882 – 1961) — священик, композитор, авторитетний суспільно-громадський діяч, педагог-просвітитель.

Небесна сотня

(Пісня)

«Прости їм, Отче, бо вони не знають, що роблять»

 

О Господи! Невже вони не знали,

що топлять України цвіт в крові?

Здавалось, досі все переминало,

та не проститься грішникам, о ні!