7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Число 13 (1066) від 9 квітня 2015


ВЕЛИКОДНЄ ПОСЛАННЯ ПАПИ ФРАНЦИСКА

URBI ET ORBI 2015 РОКУ


Дорогі брати і сестри, Ісус Христос Воскрес!

Любов подолала ненависть, життя перемогло смерть, світло витіснило темряву!

Ісус Христос з любові до нас скинув із себе свою Божественну славу, зрікся себе самого, прийняв вигляд раба і принизився аж до смерті, смерті ж хресної. Тому й Бог звеличив Його, вчинивши Володарем Всесвіту. Ісус – це Господь!

Своєю смертю і воскресінням Ісус показує кожному дорогу життя і щастя: це дорога смирення, яка веде крізь приниження. Це і є дорога до слави. Лише той, хто себе принижує, може підійматися «вгору», до Бога (пор. Кол 3,1-4). Гордовитий дивиться «згори вниз», смиренний, навпаки, – «знизу вгору».

Петро та Йоан, отримавши у великодній світанок повідомлення від жінок, побігли до гробниці і застали її відчиненою й порожньою. Підійшовши ближче, вони «похилилися», щоб увійти в гробницю. Щоб увійти в таїну, необхідно «похилитися», понизитися. Лише той, хто підкоряється, пізнає перехід до слави Ісуса і може вирушити за Ним Його шляхом.

Будучи на місцевому майдані, де зібралися жителі міста, щоб разом помолитися, я закликав усіх молитися за мир і спокій в Україні, який нам так потрібний. Тоді до мене звернувся один старший чоловік і сказав: – Скільки можна молитися? Ми молимося, а миру немає. Чому так?

 

Нелегко відразу переконати когось, що молитва – це велика сила у боротьбі зі злими силами, коли у нас панує сумнів. Сумніви виникають через нашу слабку віру. Якщо зло походить від сатани, то його поборюють, за словами Ісуса Христа, молитвою і постом (пор. Мр. 9, 29). Згідно з євангельськими подіями знаємо, як батько приводить свого сина, який був опанований нечистим духом, і просить Ісуса, щоб Він змилосердився над батьком і сином, якщо це можливо. Ісус відповідає: «Все можливе тому, хто вірує. І вмить батько хлопчини скрикнув крізь сльози: «Вірую, поможи моєму невірству!» (Мр. 9, 23-24). Після чого Ісус виганяє злого духа з хлопчини і оздоровлює його духовно й тілесно.

На свято Благовіщення Преч. Діви Марії, 7 квітня 2015 р., набрали чинності канони партикулярного права УГКЦ

Публікація Канонів партикулярного права є знаком зрілості кожної помісної Церкви. Це свідчить про єдність УГКЦ, яка присутня не лише в Україні, а й на інших континентах земної кулі і має одне й те саме партикулярне право, яке впорядковує її літургійне життя, аскетичні практики, спосіб організації парафіяльного життя, управління єпархіями. Це також означає і те, що ми глибоко досліджуємо нашу канонічну традицію.

Шановна редакціє газети «Нова Зоря». Хочу попросити вас про допомогу і для цього оповім одну Великодню історію, яка сталася 70 років тому.

 

Йшов 1945 рік, шостий рік війни з Німеччиною. Народ, що пройшов через ці страхіття, вже був настільки вимучений, що дивувало, як людина може все це витерпіти. Здавалось, що війна наближається до кінця і настане довгоочікуваний мир. Та тут виплила ще одна біда для всіх українців, що жили у Закерзонні, Надсянні. Їх вирішили переселити в радянську Україну. Що означає переселення – вже приблизно знаємо, бачимо зараз на сході Донбасу. Але тоді все було інакше.

Космач – це писанка в долонях Бога. Це центр мистецтв та ремесел Гуцульщини. Село унікальне тим, що тут досі збережені всі гуцульські промисли: писанкарство, вишивка, ткацтво, килимарство, постолярство (виготовлення постолів), боднарство  (виготовлення бочок), ліщиноплетіння, кераміка, виготовлення народних строїв, інструментів і сирних коників, різьблення по дереву.

 

Особливо Космач славиться писанкарством. У селі проживають найкращі писанкарі Гуцульщини. Серед них — Ганна Линдюк, Марія Варцаб’юк, Параска Плиторак, Марія Юсип’юк, Марія Кіращук та багато інших. Недаремно ходить в народі приказка: «Гарна, як космацька писанка». Саме писанці уже багато років підряд був присвячений етнофестиваль «Великдень в Космачі», куди приїздили писанкарі з цілого світу.

Найбільшим проявом любові до Господа, особливо в часі випробування війною нашої України, є пожертвування свого життя за друзів, добрі діла та прояви милосердя до найбільш слабких, потребуючих і особливо тих, що находяться в місцях позбавлення волі. Якщо ми хочемо, щоб суспільство змінилося, ми не повинні відштовхувати цих людей, адже вони за різних обставин опинилися в неволі і знаходяться у глибокій духовній потребі і підтримці.

 

Саме тому в часі Великого Посту сестри-монахині Бурштинського монастиря разом з «Матерями в молитві» та сестрами 3-го василіянського чину м. Бурштина під проводом о. Миколи, о. Романа та п. Мирослава здійснили місійну поїздку до виправної колонії в с. Маріямпіль Галицького р-ну, де відбувають покарання жінки.

18 квітня – 120-а річниця з дня

народження співця Січового Стрілецтва

Яскравою сторінкою нашої минувшини є історія галицького стрілецтва. Велику послугу нащадкам зробили представники преси, залишивши чимало спогадів про діяльність Українських Січових Стрільців (особливо за допомогою Пресової Квартири). В. Бобинський і Л. Гец уклали «Стрілецьку антологію», яка містила 36 творів і 144 фотографії  та малюнки.  Тоді ж (1915 р.) засновані сатиричні журнали «Самопал», «Самоохотник», біля джерела яких разом із А. Лотоцьким, В. Огоновським стояв наш краянин Юрій Шкрумеляк.

 

Не лицемірмо

Прийшла людина в храм, молиться. Підходить чоловік: «Ти неправильно тримаєш руки». Підходить жінка: «Ти не там стоїш». Третя бурмоче: «Подивись, як він вдягнений». Позаду хтось шарпає: «Ти неправильно хрестишся». Нарешті якась жіночка каже: «Ви б пішли, купили собі книжечку про те, як поводитись у храмі, а потім заходили».

На Великдень у всіх храмах лунатимуть милозвучні звуки церковних дзвонів. Давно відомо про їх благодатний вплив на людський організм. Отець Ігор Андрійчук, парох храму Пресвятої Трійці у гуцульському селі Космач, розповідає про зцілюючі властивості церковних дзвонів.

 

– Отче Ігоре, Ваша громада хоча і невелика, але дружня. За два роки спорудили храм (1995-1997 рр). Маєте один стародавній дзвін, проте на Службу Божу парафіян скликають електронні дзвони. Чим вони унікальні?

- Якщо є добрі якісні динаміки, то лікувальний ефект від них нічим не поступається дзвонам, відлитим у ливарні. Було доведено, що під час чуми церковні дзвони позитивно впливали на здоров’я. До речі, моя дружина Ольга за фахом — фізик, вона  каже, що чіткий, якісний дзвін має надійний лікувальний ефект.  У нас є один справжній церковний дзвін, який виготовлений на польській ливарні Фельчинських. Однак він дуже малий за розмірами, а тому, щоб допарувати до нього ще чотири дзвони, аби був хороший звук, треба було заплатити 20 тисяч євро. Така ціна пояснюється тим, що у дзвони додають кольорові метали. Зокрема, срібло для того, щоб звук був мелодійним. Свого часу я цікавився виготовленням дзвонів та довідався, що на якість звуку впливає не лише вміст цінного матеріалу, але й душа, яку майстри вкладали в їх виготовлення.