7 9 5 6 6 10 10 8 9 4 4 english 11 10 9 9 6 millennium english 10 2008 7 10 7 8 6

Книги — морська глибина.
Хто в них пірнув аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
                              Іван Франко.

Пошук

Черпніть з джерела духовності!

пл. Міцкевича, 5 м. Івано-Франківськ

Число 17-18 (974-975) від 2 травня 2013

VIA DOLOROSA, Дорога Скорботи або Хресна Дорога Господа Нашого Ісуса Христа в Єрусалимі – одне з найсвятіших місць християнства. Її протяжність від преторії, тобто від фортеці Антонія, де був засуджений Спаситель, і до гори Голготи – всього 1200 метрів, але наскільки вони важкі й вражаючі, зворушливі та дорогі кожному віруючому серцю, яке спрагле Божої любові і милосердя! На початку цьогорічного Великого Посту автор цих нотаток у складі паломницької групи з України отримав ласку з Неба пройти вуличками і стежками, яким йшов скатований Спаситель назустріч Розп’яттю і Воскресінню. Тож звершімо разом з Христом цю нашу молитовну подорож через місто миру - Єрусалим, яке освятив своїми струдженими стопами і святою кров’ю Божий Син...

21 квітня Преосв. Митрополит Володимир Війтишин очолив спільну покаянну молитву мешканців Івано-Франківська – Хресний хід вулицями міста.

Хресна дорога розпочалася від парафії Царя Христа на Майзлях і пройшла по вулиці Незалежності до Архікатедрального собору Святого Воскресіння. Чотирнадцять стацій Хресного ходу, над якими розважали всі присутні, готували священики Івано-Франківської архієпархії. Роздуми над страстями Христа Спасителя торкалися буття сучасного суспільства і його проблем, які невблаганно поглинають людство: наркоманія, алкоголізм, розпуста, навмисні вбивства (аборти), неморальний спосіб життя, відкидання Бога, гріхи проти довкілля… Важкий хрест несли почергово: священики, семінаристи, сестри монахині, представники освіти міста і області, вчителі шкіл, учні старших класів, молодіжна спільнота «Еммануїл» парафії Царя Христа й Товариство українських студентів-католиків «Обнова», Вівтарні дружини, пластуни, студенти, викладачі вищих навчальних закладів, козаки реєстрового козацтва, військові й працівники правоохоронних органів, лікарі, влада міста й області, народні депутати.

Цей провіщений і святий день,

перший по суботі, царський і Господній,

свято над святами і торжество всіх торжеств:

в цей день прославляймо Христа навіки.

(Ірмос 8-ї пісні Пасхальної Утрені)

 

Христос Воскрес!   Воістину Воскрес!

Всечесні отці, преподобні монахи та монахині, дорогі семінаристи, представники української влади, возлюблені брати і сестри у Христі, щиросердечно, з глибоким почуттям пасхальної радості, вітаємо Вас з великим святом Світлого Христового Воскресіння!

Ці два слова – «Христос воскрес!», які були проголошені учнями Христовими, містять переможну новину торжества життя над смертю і є відкриттям Божественної Тайни Воскресіння, закликом до незгасаючої пасхальної радості.

Послання Блаженнішого Святослава, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, до молоді

Ніхто твоїм молодим віком хай не гордує, але будь зразком для вірних у слові, поведінці, любові, вірі й чистоті (1 Тим. 4, 12).

Улюблена в Христі українська молоде! Традиційно у Квітну неділю, у день Торжественного входу Господа до Єрусалима, думаю про вас, молюся за вас та хочу звернутися до вас зі своїм словом.

Сьогодні, спостерігаючи за тріумфальним в’їздом Христа до Єрусалима, задумаймося над суттю людського успіху, особистого тріумфу, який сучасна культура  часто представляє нам як мету всього життя. Усіх нас змалечку повсюдно і різними способами намагаються переконати, що треба багато вчитися, багато працювати, багато заробляти, щоб чогось досягти в житті, щоб бути успішним. Не заперечуючи важливості бажати великого в житті і не сумніваючись, що для досягнення амбітних цілей, потрібно докласти рук, розуму і серця, усе ж слід спитати: а що означає для віруючої людини досягнути успіху в житті? У чому полягає цей успіх? Які критерії успішності життєвого шляху? Ці питання маємо ставити передовсім у світлі земного життя нашого Божественного Вчителя – досконалого Бога і досконалої людини. Бо в усіх наших людських пошуках і змаганнях найважливішим є відкрити й віднайти властиву мету свого життя, щоб не розміняти його на дрібниці, – мету, яка відповідає величі гідності й величі покликання людської особи. Пам’ятаймо, що справжній життєвий успіх походить не від суспільства, ні від політики, ні від економіки, а від Бога. Саме Він є істинною метою людського життя.

Дорога, Правда, Життя…

 

Вулицями селища Войнилів пройшла молитовна Хресна Дорога. Очолив цю страсну ходу о. Йосафат Мощич разом із дияконом Іваном. Молитва тривала понад чотири години.

Цього року у молитві взяли участь понад 300 осіб. Серед них о.-декан Мирон Ящук та священики Войнилівського деканату, сестри-монахині ЧСВВ, студенти і викладачі ліцею, вчителі та учні школи, представники влади, діточки та вихователі садочка «Берізка», а також чисельна кількість вірних, які у молитві бажали пережити з Христом Його дорогу до Воскресіння через Голгофу.

На початку Хресної ходи о. Йосафат Мощич закликав присутніх у молитві та розважаннях задуматись, як ми приєднуємось до Христових Страстей: як Марія, Вероніка, Симеон, чи як Пилат, первосвященик, фарисеї чи воїни.

Під таким гаслом 14 квітня 2013 року в с. Серафинці Городенківського деканату відбулася Хресна Дорога.

Ця молитва була присвячена всім абортованим дітям, а також закликам за порятунок кожного маленького щойно зародженого дитятка, котрому загрожує смерть ще в утробі матері. У своїй проповіді парох с. Серафинці о. Михайло Івасюк чітко наголосив парафіянам, яким великим гріхом є аборт, що кількість абортів перевищує народжуваність дітей. Пояснив усім, особливо молоді, які тяжкі наслідки несе цей смертельний гріх. Адже життя, яке дає Господь Бог, немає права відібрати ні мати, ні батько, ні лікар, котрий вчиняє цей злочин, а тільки Бог. І що б не говорили, що ще на маленькому терміні вагітності дитина не сформована, що це тільки згусток крови, але насправді там уже вирує життя і душа, котрій Господь дав цій дитині ще до народження. Адже маленьку крихту від хліба ми вважаємо хлібом, так само і це дитятко є людиною. Отець Михайло навів аргументи важких наслідків цього гріха. Жінка після аборту стає нещасливою, в сім’ях починаються проблеми зі здоров’ям, приходять різні неприємності, гасне любов одне до одного, з’являється депресія, дехто навіть починає зловживати алкоголем. І хоча багато жінок кається у скоєному, але, на жаль, більшість не жаліє, що вчинили страшний гріх. Найгіршим є те, що жінка платить гроші за вбивство своєї дитини та ще й після аборту замість щирого жалю відчуває полегшення, що однією проблемою стало менше. Зробивши один аборт, є такі жінки, які, завагітнівши, знову йдуть вбивати своїх ще ненароджених дітей. Гріх дітовбивства несе прокляття на весь рід.

Заклик Бюро УГКЦ з питань екології

Бюро Києво-Галицького Верховного Архієпископства УГКЦ із питань екології закликає відмовитись від шкідливої практики – прикрашання гробів померлих пластиковими квітами та вінками, що, зокрема, набирає широкомасштабного виміру напередодні свята Воскресіння Христового.

Найсвятіше і найдорожче для віруючої людини - це, без сумніву, слово Бог, бо в Бозі - наше життя, наше щастя, наша велич, наша блаженна вічність. Гомін слова Бог сповняє вселенну. У Небі Ангели безнастанно співають гімн прослави: «Свят, свят, свят, Господь сил: вся земля повна Його слави» (Іс. 6, 3). На землі з мільйонів грудей зноситься клич до Небесного трону: «Вірую в єдиного Бога Отця, Вседержителя». Слово Бог є на устах невинних діточок і старців, його з пошаною вимовляють вірні Небесного Творця. Ми всі часто проказуємо це слово: «Дай, Боже, щастя», «Дай, Боже, здоров’я», «Слава Богу», «Богу дякувати» і так далі. Слово Бог часто є на устах безвірків, які бажають стерти пам’ять про Нього. У Святому Письмі слово Бог записане 4588 разів.

Ми, християни, з любови до Господа відповімо собі на питання: Хто є Бог?

7 квітня, у день Благовіщення Пречистої Діви Марії, наша Церква також святкує День подяки за дар життя. Цього дня в храмах відправляються Богослужіння в намірі подяки за дар життя кожної людини та прохання про збереження життя ненароджених дітей.

 

Молитовний рух „духовного усиновлення” ненародженої дитини зародився після об’явлень у Фатімі, ставши відповіддю на заклик Матері Божої до молитви та покаяння.

„Духовне усиновлення” лікує глибокі духовні, внутрішні рани, спричинені гріхом аборту, дозволяє матерям знайти віру у Боже Милосердя, яка приносить спокій у їхні серця, допомагає відкривати радість відповідального батьківства, даючи можливість бачити любов очима Бога, може стати чинником відродження спільної молитви і любові у родині.

Так вважає колишній прес-секретар Архієпископа Буенос-Айреса. 32-річний Федеріко Вальс займав цю посаду впродовж останніх шести років.

В інтерв’ю з ватиканістом Джоном Алленом, з американського тижневика «National Catholic Reporter», Вальс зазначає, що головною турботою кардинала Хорхе Маріо Бергольо було сприяння місії Церкви, яка виходить на вулиці, стукаючи – як християни-євангелисти – від дверей до дверей, замість чекати, коли люди прийдуть самі. Особливою увагою він обдаровував осіб, «викинутих на звалище життя».

Відбулося паломництво до Святої Землі, ініціатором якого виступила парафія  св. Кирила і Методія в Крихівцях Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ (парох о. Йосафат Бойко, Згромадження Воплоченого Слова), а організаційні моменти лягли на Паломницький Центр. Паломники взяли участь у цьому заході з нагоди Року Віри та 1025-річчя Хрещення Руси-України. 

Протягом майже 10 днів тривало паломництво по місцях, де народився, проповідував і помер наш Господь Ісус Христос. Група складалася з 54 осіб, серед яких одна частина паломників – це вірні парафії св. Кирила і Методія, інша – приятелі Згромадження Воплоченого Слова.

У програмі заходів на Рік віри, проголошеним Святішим Отцем (тоді ще Венедиктом XVI) та синодом єпископів УГКЦ,  зазначено наступне: «Впродовж року здійснювати прощі, роблячи особливий наголос на відновленні і поглибленні віри.

Ісус іде, несе важкий свій хрест.

Піт із чола паде в багряні роси.

За що, Ісусе, цей тягар несеш?

За що ідеш зневажений і босий?

За що Тебе засуджено, скажи?

За що Тебе розп’ято на Голгофі?

Одне з найбільших християнських свят — Великдень — асоціюється саме з крашанками або паскою. Що саме символізує яйце для християн?

 За старовинними переказами, перше пасхальне яйце свята Марія Магдалина піднесла римському імператору Тиберію. Коли Марія прийшла до Тиберія і розповіла про Воскресіння Христа, імператор сказав, що це так само неможливо, як і те, що куряче яйце буде червоним. І тієї ж миті куряче яйце в руках імператора стало червоним.

Дорога редакціє українського греко-католицького часопису «Нова Зоря» та Ви, вельмишановний о. І. Пелехатий!

Я передплачую газету і щиро вдячна Вам та редакції за такі чудові та закличні роздуми і поради, розкриття актуальних тем.

Останнім часом я звернула увагу на публікації: «П’яний січень», «Рік віри розпочнемо днем тверезості», «Свято Богоявлення чи «день екстріму», «Традиційний Великдень і трамплін для падіння», «Розпуста як «фундаментальне право» та «Україна в небезпеці: гей-диктатура наступає», а також поради і побажання, як з тими нечистими явищами боротися.

Справді, найперше потрібно, щоб кожен узяв до серця ці проблеми як свої і щось таки робив, щоб їх вирішити. Потрібно бодай розповсюджувати ці публікації та спонукати людей до роздумів, до просвітницької роботи у тому середовищі, де перебуваємо, а найперше — у своїх сім’ях.

По святих місцях Італії

17 – 25 травня

Впродовж прощі паломники відвідають Угорщину, Хорватію, Словенію, Італію, Боснію і Герцеговину, побувають у містах Падуя (храм і мощі св. Антонія), Рим-Ватикан, Лоретто (будинок Пресв. Богородиці) Ланчано (Євхаристійне чудо), Сан Джованні Ротондо (храм і мощі св. Падре Піо), Барі (храм і мощі св. Миколая Чудотворця), Дубровник, Меджугор’є (місце об’явлень Матері Божої – Цариці миру). Прийом заявок -  до  30 квітня.            

Пожертва на прощу -  400 євро +35 євро-віза +150 грн. страхування

До уваги випускників шкіл, батьків, учителів! З нагоди Року віри та 1025-річчя хрещення України-Руси 18 травня 2013 р. Б. відбудеться проща випускників загальноосвітніх навчальних закладів до Матері Божої, прославленої у чудотворній іконі Святоуспенського Погінського монастиря отців Василіян УГКЦ.